Piersi z kaczki pieczone z rozmarynem, jabłkami i ziemniakami
Składniki
- 2 piersi z kaczki
- 4 jabłka
- 6 ziemniaków
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
Instrukcje
Piersi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kratkę i kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Włączamy ogień i powoli smażymy, wytapiając tłuszcz ze skórki. Piersi oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię gałązkę rozmarynu i smażymy ok. 8 minut na średnim ogniu, aż skórka zrobi się ciemno-pomarańczowa. Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 minut.
Jabłka, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie robimy w naczyniu 2 wgłębienia i wkładamy nasze piersi skórką do góry. Pieczemy kolejne pół godziny. Po upieczeniu odkładamy mięso na kilka minut, aby odpoczęło a następnie kroimy w plastry. Podajemy z upieczonymi jabłkami i ziemniakami.
Idealne polaczenie!! Pycha ?