Pierogi ze szpinakiem, twarogiem i serem feta
Składniki
- Ciasto:
- pół kilograma mąki
- 200 ml gorącej wody
- 100 ml zimnej wody
- garść świeżego szpinaku lub rukoli
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 500 g szpinaku
- kostka sera feta
- kostka białego twarogu
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- dodatkowo do podania: starty parmezan i roztopione masło
Instrukcje
Do miski przesiewamy mąkę z solą i zalewamy ją gorącą wodą. Szpinak lub rukolę myjemy, dodajemy 100 ml zimnej wody i miksujemy całość. Zmiksowaną zieleninę wlewamy do miski z mąką, dodajemy olej i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Szpinak myjemy, kroimy drobno, wrzucamy do garnka z łyżką masła i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Jak już szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i ewentualnie, jeśli liście są zbyt duże możemy zmiksować go blenderem. Do wystudzonego szpinaku dodajemy pokruszony twaróg oraz ser feta. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Na stolnicę wysypujemy trochę mąki, wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i sklejamy.
W dużym ganku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Wrzucamy pierogi po ok. 6-8 sztuk w zależności od wielkości. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy gorące, polane roztopionym masłem, posypane startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.