Napoleonka - Kremówka
Napoleonka to 2 blaty ciasta francuskiego przełożone pysznym kremem budyniowym i bitą śmietaną, posypane obficie cukrem pudrem. Ciasto to nazywane jest również Papieską Kremówką Wadowicką. Polecam!
Składniki
- 2 blaty gotowego ciasta francuskiego
- 700 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 6 łyżek cukru
- 200 g masła
- 400 ml słodkiej smietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
Instrukcje
Dwa blaty ciasta francuskiego ponakłuwać widelcem i piec w 200 stopniach przez 15 minut.
300 ml mleka zagotować, resztę mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Jak mleko się zagotuje, wlać budynie i zagotować, cały czas mieszając. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło ubić mikserem na puch i dodawać po łyżce budyniu, miksować, aż wszystkie składniki się połączą.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem budyniowy, na to bitą śmietanę. Drugi blat ciasta pokroić na kwadraty wielkości kawałków ciasta i poukładać na kremie, dzięki temu łatwiej będzie się kroiło ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Oj pyszne ciasto!
Marzenie – nawet zamiast śniadania, z samego rana…
😉