Pancakes na maślance
Puszyste, mięciutkie Pancakes to amerykańskie naleśniki z dodatkiem maślanki. Idealna propozycja na weekendowe śniadanie dla małych i dużych. Można je podać z syropem klonowym, ulubionymi owocami, masłem lub po prostu same oprószone tylko delikatnie cukrem pudrem. Polecam!
Składniki
- 2 szklanki mąki ( 400 g )
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 500 g maślanki
- pół szklani mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g roztopionego, wystudzonego masła
Instrukcje
Jajka wymieszać z masłem, cukrem, maślanką i mlekiem. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Wszystko wymieszać rózgą do połączenia się składników. Rozgrzać teflonową patelnię i nakładać łyżką ciasto, formując okrągłe placuszki. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewrócić na drugą stronę. Podawać na ciepło z owocami, masłem, syropem klonowym lub miodem i posypane cukrem pudrem.
Uwielbiam takie naleśniki:)