Moussaka (Musaka)
Moussaka - czyt. Musaka to tradycyjna, grecka zapiekanka składająca się z bakłażanów i mielonego mięsa z pomidorami. Dodatkowym składnikiem mogą być cukinie i ugotowane ziemniaki. Wykończona jest kremowym sosem beszamelowym oraz serem, który podczas zapiekania rozpuszcza się, tworząc delikatną pierzynkę.
Składniki
- 2 bakłażany
- 1 cukinia
- 5-6 ugotowanych ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa
- 5 pomidorów
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- kika łyżek oliwy z oliwek
- Sos beszamelowy:
- 35 g masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i biały pieprz
- 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera
Instrukcje
Bakłażany, cukinię i ziemniaki pokroić na talarki. Bakłażany oprószyć solą i odstawić na 20 minut, aby puściły sok. Cukinię rozłożyć na dużej blaszce, skropić oliwą, posolić i piec w piekarniku z funkcją grilowania przez 10 minut. Podpieczone cukinie wyłożyć do miski. Bakłażany opłukać, osuszyć ręcznikiem i wyłożyć na tą samą blaszkę, polać oliwą i grilować kolejne 10 minut.
Na rozgrzanej patelni wlać kilka kropli oliwy, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić i dodać mięso, obsmażyć, dodać przyprawy i wlać wino. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do mięsa. Wlać przecier, posolić, popieprzyć i gotować przez około 30 minut.
Ziemniaki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki ułożyć bakłażana a następnie cukinię. Wyłożyć mięso z patelni i ponownie plastry bakłażana i cukinii.
Sos beszamelowy:
W małym garnku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając podgrzewać. Mleko podgrzać w mikrofalówce i małym strumieniem wlewać do garnka, cały czas mieszając rózgą, aby nie było grudek. Dodać gałkę, sól i pieprz. Na koniec wsypać starty ser, zostawiając trochę do posypania. Wymieszać. Sosem polać wierzch zapiekanki, dokładnie rozsmarować i posypać serem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut. Przed krojeniem odczekać 7-10 minut, aby zapiekanka się ściągnęła.