Sałatka z mango, gruszką i granatem
Orzeźwiająca sałatka z mango, gruszką, serem feta i granatem, posypana prażonymi orzechami nerkowca i polana aksamitnym sosem miodowym. Polecamy!
Składniki
- 200 g sałaty roszponki
- 1 mango
- 1 gruszka
- pół kostki sera feta
- pestki z 1/3 granatu
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- Miodowy sos do sałatki:
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
Instrukcje
Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzach. Mango obrać i pokroić w kostkę. Gruszkę umyć, pokroić w cienkie plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż się z każdej strony zarumienią.
Wszystkie składniki na sos umieścić w małym słoiku, zakręcić i kilka razy potrząsnąć, aż wszystko się ze sobą połączy.
Na sałatę ułożyć kawałki mango, plastry gruszki i pokruszony ser feta. Posypać orzechami nerkowca i pestkami granatu. Przed podaniem polać sałatkę sosem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Uwielbiam sałatki z fetą i nerkowcem. Koniecznie muszę wypróbować 🙂