Sernik królewski
Składniki
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 300 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 200 g masła
- 2 szklanki cukru
- 4 żółtka + 7 białek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 cukier waniliowy
Instrukcje
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika a drugą wylepić spód blachy. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec przez 10-15 min.
W dużej misie utrzeć mikserem masło, żółtka i cukier. Następnie dodawać po łyżce sera, cały czas miksując. Na koniec dodać 2 budynie. W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać ją do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w 180 °C przez 60 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia.