Ciasto snikers
Ciasto miodowe przełożone kremem budyniowym, masą kajmakową i wykończone orzeszkami w karmelu to połączenie jak dla mnie idealne! Ciasto jest bardzo słodkie, efektowne i rozpływa się w ustach. Najlepiej zrobić 2 dni przed podaniem. Polecam na rożnego rodzaju okazje lub święta!
Składniki
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 200 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 1 duży budyń waniliowy lub 2 małe
- 4 łyżki cukru
- po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
- 200 g masła - opcjonalnie
- 1 puszka masy kajmakowej
- Polewa orzechowa:
- 200 g orzechów włoskich lub ziemnych
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
Instrukcje
Polewa orzechowa:
W małym rondelku rozpuścić masło, dodać miód i cukier i chwilę podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać orzechy i odstawić do wystygnięcia.
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zagnieść a następnie podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na wielkość blachy do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Dwa placki piec osobno na papierze do pieczenia przez 10 minut. Trzeci placek posmarować polewą orzechową i piec przez około 15 minut, uważając, aby się nie przypalił. Uwaga! Placki po upieczeniu są podatne na łamanie, dlatego wyciągać je z formy bardzo ostrożnie lub dopiero jak już wystygną.
Krem:
Zagotować około 500 ml mleka. Resztę wymieszać z budyniem i mąkami oraz cukrem oraz wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając rózgą, aby nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia.
Masło, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodawać stopniowo w kilku partiach zimny budyń, miksować do połączenia się składników.
Przełożenie ciasta:
Na pierwszy kawałek ciasta wyłożyć masę kajmakową z puszki (można wcześniej ją podgrzać w kąpieli wodnej, aby lepiej się rozsmarowywała), następnie przykrywamy drugim ciastem, na który wykładamy krem budyniowy, przykrywamy ciastem z polewą orzechową. Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Najlepiej smakuje na 2 lub 3 dzień.
Przepis mega 😀 a ciasto wyszlo pyszne! :* Miałobyć na Święta a już polowy blaszki nie ma 😀