Jagodzianki
Tradycyjne jagodzianki, czyli puszyste bułeczki pełne pysznych jagód oblane słodkim lukrem - chyba nie trzeba ich przedstawiać. Jeszcze ciepłe to niebo w ustach, ale na drugi jak i trzeci dzień smakują równie wybornie. Z kubkiem ciepłego mleka na podwieczorek lub kolację... Oj, bardzo polecamy 😉
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 80 g masła
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny opcjonalnie
- Nadzienie:
- 300 g jagód
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny lub wody
Instrukcje
Z drożdży, połowy mleka, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać w szklance i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż zacznie pracować. Do miski przesypać resztę mąki, cukru, dodać szczyptę soli i wymieszać. W mące zrobić dołek i wlać zaczyn oraz resztę mleka i jajko, wyrabiać na koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiać około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Jagody umyć, wysuszyć oraz wymieszać z mąką i cukrem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, wyrabiać kilka minut a następnie uformować wałek, który podzielić na 16 części. Każdą część rozpłaszczać w dłoni lub na stolnicy, nakładać łyżkę jagód i sklejać jak pieroga, formując owalną bułeczkę. Gotowe bułki układać na blasze, na papierze do pieczenia sklejeniem do dołu, zachowując niewielkie odstępy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem i piec przez ok 15-20 minut, aż się zarumienią.
Składniki na lukier utrzeć ze sobą grzbietem łyżki na gładką masę, regulując konsystencję, dodając cukru lub wody. Upieczone, jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem.