Ciasto z truskawkami i owsianą kruszonką
Składniki
- Ciasto:
- 1 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 120 g masła
- 3-4 jaja
- 500 g truskawek
- Kruszonka:
- 120 g masła
- 14 łyżek zmielonych płatków owsianych lub zwykłej mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas miksując dodawać po 1 jajku. W drugiej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać całość do masy maślanej. Wymieszać szpatułką i ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wyrównać. Na cieście poukładać odszypułkowane truskawki, lekko je wgniatając.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski, ugnieść, a następnie porozcierać palcami. Posypać wierzch ciasta. Włożyć do piekarnika i piec 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.