Drożdżowy zawijas z orzechami
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 1 szkanka mleka
- szczypta soli
- 2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru
- 120 ml syropu klonowego
- Lukier:
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-5 łyżek wody
Instrukcje
Ciepłe mleko przelać do wysokiego kubka, dodać cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce i ostudzić. Do miski przesypać resztę mąki, dodać sól, jajka i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać kilka minut hakiem, pod koniec dodać masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 6 minut. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w cieple miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt i posypać orzechami, cukrem i polać syropem klonowym. Zwinąć w rulon a następnie przekroić wzdłuż, zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Dwie części przekrojone spleść ze sobą, zlepiając końce. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 35 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Składniki na lukier utrzeć łyżką na gęstą masę i polać jeszcze ciepłe ciasto.