
Tarta z wiśniami
Szybka i prosta w przygotowaniu tarta z wiśniami na kruchym spodzie. Podana jeszcze ciepła do popołudniowej kawy lub herbaty, z dodatkiem lodów śmietankowych lub waniliowych to połączenie idealne. Smak zachwyci każdego! Polecam gorąco 😉
Składniki
- 375 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
- 500 g wiśni
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
Instrukcje
- Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło i resztę składników. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na ok. godzinę.
- Nadzienie wiśniowe:
Wiśnie umyć, usunąć pestki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Przygotowanie tarty:
Formę do tarty (średnica 30 cm) wyłożyć jedną częścią ciasta i zapiec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10 min. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie i przykryć rozwałkowaną lub startą na tarce drugą częścią ciasta. Piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.