Muffinki bananowe
Szybkie muffinki z bananami, ziarnami słonecznika i czekoladkami, bez użycia miksera. Wystarczy wszystko wymieszać łyżką, poczekać 20 minut aż się upieką i gotowe!
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru brązowego lub innego słodzidła (ksylitol, stewia, syrop daktylowy)
- 240 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki pastylek czekoladowych
Instrukcje
Banany rozgnieść widelcem w misce i dodać pozostałe mokre składniki, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Wymieszać i wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką lub rózgą tylko do połączenia się składników. Dodać 2 łyżki pastylek czekoladowych, wymieszać. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Nakładać łyżką porcje ciasta tylko do 3/4 wysokości. Z wierzchu posypać pastylkami czekoladowymi. Włożyć formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 20 min, do suchego patyczka.
Dodaj do ulubionych
Czy można dać do babeczek zamiast bananów i pastelek dać inne owoce.np. marchewkę i szpinak?
Można dodać startą marchew ale to już będą inne babeczki – marchewkowe. Polecam użyć innego przepisu.