Kalmary z warzywami
Składniki
- ok. 350 g kalmarów pokrojonych w krążki
- 3 kolorowe papryki
- 3 marchewki
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- pół szklanki soku z pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- szczypta oregano
- natka pietruszki
Instrukcje
Kalmary solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w półtalarki marchew i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy kalmary i pokrojone w kostkę papryki. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię. Całość zalewamy sokiem z pomarańczy, doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem oraz oregano. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub ryżem. Smacznego!