Tarta z karmelizowanymi jabłkami
Składniki
- Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- Jabłka w karmelu:
- 1,5 kg jabłek
- 100 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g masła
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm, a drugą włożyć do zamrażalnika. Formę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut na rumiany kolor.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałeczki. Do dużej patelni wsypać cukier oraz wlać wodę i podgrzewać kilka minut, aż cukier zacznie się karmelizować i zrobi się bursztynowy. Dodać masło, wymieszać i wsypać jabłka. Mieszać aż karmel pokryje wszystkie jabłka, a sok z jabłek częściowo odparuje. Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta i zetrzeć na tarce, bezpośrednio na jabłka.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać jeszcze ciepłe z kulką lodów waniliowych lub orzechowych.
Na bank zrobię tą tartę! Mam nadmiar jabłek z działki, a przepis wygląda wręcz idealnie i domyślam się, że tarta smakuje tak samo:)