
Pierogi z jagodami
Mięciutkie, pełne słodkich jagód pierogi z jagodami to raj dla łasuchów. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, robione własnoręcznie w domu to uczta dla podniebienia. Okraszone obficie masełkiem, gęstą śmietanką i cukrem stanowią jeden z najlepszych obiadów lata.. chociaż bliżej im do deseru 😉 Polecam!
Składniki
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g roztopionego masła
- 220 ml gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 500 g jagód
- 3 łyżki cukru
- Do podania:
- kwaśna śmietana 18% lub 12%
- roztopione masło
- cukier
- świeże jagody
Instrukcje
- Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sól i wlać do mąki. Odstawić na 10 minut, aż lekko ostygnie. Do miski wbić jajko i zagnieść gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą lub przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło.
- Lepienie i gotowanie pierogów:
Zagotować wodę w garnku i lekko osolić.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrajać szklanką kołka, na środek kłaść łyżkę jagód, składać na pół i sklejać. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować kila minut, aż wypłyną.
Podawać gorące z roztopionym masłem, śmietaną i posypane cukrem.
Świetne pierożki, czasem fajnie zjeść takie na słodko 🙂
Pyszne pierożki! Identyczne robiła moja babcia!
Uwielbiam z kwaśną śmietaną 🙂 i duuużo cukru 🙂