
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
Rozpływające się w ustach kruche ciasto z kwaskowatym wnętrzem rabarbarowo - truskawkowym z leciutką nutką cynamonu przykryte słodką bezą z chrupiącymi płatkami migdałowymi. Ciasto jest idealnie słodkie dzięki dodaniu dżemu do środka. Do popołudniowej kawki lub herbatki kiedy sezon na rabarbar w pełni.
Składniki
- Kruche:
 - 1 czubata szklanka mąki
 - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 - 200 g masła
 - 4 żółtka
 - 1/4 szklanki cukru
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - Masa rabarbarowa:
 - 550 - 600 g rabarbaru
 - 1 łyżka cukru
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 4 czubate łyżki dżemu truskawkowego
 - 1/4 łyżeczki cynamonu
 - Beza:
 - 4 białka
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 100 g płatków migdałowych
 
Instrukcje
Kruche:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i elastyczne ciasto. Formę o wymiarach 26-36 cm wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Masa rabarbarowa:
Rabarbar umyć, usunąć końcówki i pokroić w plasterki. Wrzucić do miski i wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i dżemem. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar.
Beza:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie w kilku etapach dodawać cukier, aż piana będzie gładka i błyszcząca. Dodać mąkę i wymieszać. Bezę wyłożyć na rabarbar i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut w170 stopniach C z termoobiegiem, następnie temperaturę obniżyć do 60-70 stopni i piec jeszcze 30 minut. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia. Po ok. 30 minutach można już podawać. Smacznego!
















Ciasta z rabarbarem to moje ulubione! Ja robię powyższy przepis nieco inaczej, bo dodaję jeszcze masę budyniową.
To musi być absolutna rozkosz dla podniebienia!