
Spaghetti w sosie śmietanowym z szynką i pieczarkami
Makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem szynki, pieczarek i parmezanu. Trochę jak carbonara ale dla dzieci. Jest pyszny, kremowy i uzależniający. Robi się go w 10 minut, praktycznie tyle ile gotuje się makaron, a smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji 😉 bardzo polecam!
Składniki
- 200 g wędzonej szynki
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy
- 250 g makaronu spaghetti
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz
- pół szklanki wody po gotowaniu makaronu
Instrukcje
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, odlewając pół szklanki wody.
Na głęboką patelnię wlać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną szynkę, cebulę oraz pieczarki i smażyć kilka minut. Dodać czosnek i wlać śmietankę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wrzucić makaron, parmezan oraz wlać pół szklanki wody po gotowaniu makaronu, wymieszać. Podawać posypany parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.