Spaghetti Bolognese
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża puszka pomidorów lub 2 małe
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonego oregano lub garść świeżego
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- makaron spaghetti do podania
- starty parmezan
Instrukcje
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną drobno marchew i seler naciowy i chwile smażymy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek a następnie dorzucamy mięso mielone. Smażymy, mieszając co chwilę, żeby mięso usmażyło się z każdej strony. Dodajemy puszkę pomidorów i oregano, dokładnie mieszamy i dodajemy czerwone wino. Gotujemy około 10 minut, żeby sos trochę odparował, następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy około 1 godzinę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem. Jeśli sos jest zbyt kwaśny można dodać więcej cukru. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, startym parmezanem i listkiem bazylii.