Rosół z wiejskiej kury z domowym makaronem
Składniki
- Rosół wiejski:
- połowa kury: korpus, skrzydełka, szyja i podroby
- 4 marchewki
- pół selera
- 2 pietruszki
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 cebula
- pół pora
- 4 gałązki selera
- 4 gałązki lubczyku
- 3 litry wody
- sól i pieprz
- Domowy makaron:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Instrukcje
Mięso zalewamy wodą, odstawiamy na pół godziny,wylewamy wodę, wkładamy do dużego garnka i ponownie zalewamy wodą, tym razem około 3 litrami. Gotujemy na minimalnym ogniu, uważając, żeby wywar nam się nie zagotował, musi delikatnie "pyrkać". Ściągamy szumowiny, czyli to co się wytworzyło podczas gotowania mięsa, dodajemy ziarna i liście laurowe oraz obraną marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulę obieramy, zostawiając ostatnią łupinkę, przekrajamy na pół i opalamy na gazie lub maszynce, tak aby była częściowo spalona, dodajemy do rosołu. Po około godzinie można przyprawić solą. Rosół jest gotowy po około 3/4 godzinach. Podajemy z makaronem i natką pietruszki.
Makaron domowy:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 1 jajko i całość szybko zagniatamy. Dolewamy około 3 łyżki wody. Mocno zagniatamy ciasto, które jest dosyć twarde. Wałkujemy jak najcieniej, posypujemy mąką i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wzdłuż w cienkie nitki. Odstawiamy na 15 minut, żeby trochę przeschnął. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy makaron. Po około 3 minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby makaron się zahartował.