
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Składniki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
 - 2 ugotowane na półmiękko jaja
 - 2 garście dowolnej sałaty: rzymskiej, roszponki, listki młodej botwinki
 - 1 czerwona cebula
 - 2 pomidory
 - pół ogórka
 - ok. 10 zielonych oliwek
 - kilka łyżek oliwy z oliwek
 - sok z połowy cytryny
 - pół łyżeczki miodu
 - łyżeczka musztardy
 - sól i pieprz do smaku
 - szczypiorek i koperek do posypania
 - grzanki do podania
 
Instrukcje
Sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy do 2 miseczek. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego pomidora, ogórka, pokrojoną cebulę oraz oliwki. Tuńczyka odsączamy, dodajemy do sałatki, dekorujemy jajkami pokrojonymi w ćwiartki i posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę mieszamy, sosem polewamy sałatki. Podajemy z grzankami. Smacznego!

















