Pierogi ruskie
Składniki
- Ciasto na pierogi
- pół kilograma mąki
- 300 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz serowo-ziemniaczany
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 350 g białego półtłustego twarogu
- 4 cebule
- 4 plastry wędzonego boczku ( można pominąć )
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę. Odstawiamy na około 15 minut, aż woda lekko wystygnie i wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę, dodajemy pokruszony twaróg i połowę cebuli z boczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Posypujemy mąką stolnicę i wałkujemy cienko ciasto na grubość ok. 2mm. Szklanką wykrawamy kółka, na środek małą łyżeczką kładziemy farsz, składamy na pół i sklejamy boki. Czynność powtarzamy, aż skończy się farsz i ciasto.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy partiami nasze pierogi, po około 10-12 sztuk w zależności od ich wielkości. Gotujemy od wypłynięcia na powierzchnię jeszcze 2 minuty. Podajemy z kwaśną śmietaną i smażoną cebulką z boczkiem.
Robilam z tego przepisu, sa pyszne!
Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam!