Bigos wegański z wędzonym tofu
Młoda kapusta z wędzonym tofu przypomina w smaku lżejszą wersję bigosu. Danie wiosenne, szybkie w wykonaniu i bardzo proste. Nadaje się też dla osób na diecie 😉
Składniki
- 1 duża główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 kostka wędzonego tofu
- lyżka papryki wędzonej
- sól i świeżo mielony pieprz
- pół pęczka koperku
- 3 pomidory lub 3 łyżki passaty pomidorowej
Instrukcje
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Tofu pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać do cebuli razem z papryką wędzoną, wymieszać. Kapustę umyć, poszatkować, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić do garnka, posolić i dusić 10-15 minut, aż kapusta i marchew będą miękkie. Dodać pomidory pokrojone w kostkę lub passatę, pieprz, koperek i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z kromką chleba lub młodymi ziemniakami.