Brownie z orzechami laskowymi
Składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 135 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
Instrukcje
Czekoladę gorzką i masło wrzucamy do miseczki i rozpuszczamy w mikrofalówce lub garnuszku i mieszamy. Jajka wbijamy do miski, miksujemy razem z cukrem. Do jajek dolewamy ostudzoną czekoladę z masłem. Po wymieszaniu, powoli dosypujemy przesianą mąkę, delikatnie miksujemy lub mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy do małej, prostokątnej lub kwadratowej formy. Mleczną lub gorzką czekoladę kroimy na małe kawałeczki. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem, posypujemy kawałkami czekolady i orzechami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy około 25-30 minut. Można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych.