Bułeczki drożdżowe
Składniki
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 34 g drożdży
- 2 jaja + 2 żółtka
- 150 g masła
- Kruszonka:
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- 100 g mąki
- Nadzienie:
- owoce: truskawki, maliny, śliwki
- dżem, marmolada lub budyń
Instrukcje
Ciasto:
Szklankę mąki przesiać do miski, dodać cukier, zrobić dołek i wlać drożdże wymieszane z mlekiem. Delikatnie zamieszać, robiąc zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach przesiać resztę mąki, dodać 2 jaja i 2 żółtka oraz rozpuszczone masło lub margarynę. Dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać ze sobą, rozdrabniając w palcach i robiąc grudki.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wykrajać szklanką koła. W każdym kółku zrobić wgłębienie, np. kieliszkiem i nałożyć owoce lub dżem, posypać kruszonką. Odstawić na 15 minut, żeby jeszcze podrosły. Piec w 180 stopniach przez 20 minut, aż będą rumiane.
pysznie domowe 🙂
Nie mogę się doczekać, kiedy je zrobimy. Marysia będzie zachwycona 🙂
A co z dwoma żółtkami?
A te żółtka? Dodajemy 2 jajka i 2 żółtka do ciasta?
Dziękuję za informację – wpis został poprawiony;)