Burgery z karmelizowaną czerwona cebulą i serem pleśniowym
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 plastry sera pleśniowego
- 4 bułki hamburgerowe
- 2 pomidory
- 8 liści sałaty
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- 2 gałązki świeżego oregano i majeranku
- Karmelizowana czerwona cebula:
- 4 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- Sos ketchupowo-majonezowy:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
Instrukcje
Do mięsa dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Dzielimy na 4 części, formujemy płaskie kotlety i smażymy z każdej strony po ok 5 minut.
Cebulkę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy cukier. Przykrywamy i dusimy kilka minut a następnie dolewamy ocet balsamiczny, dusimy jeszcze około 5 minut.
Bułki opiekamy w piekarniku. Przekrajamy na pół, smarujemy wymieszanym ketchupem i majonezem, kładziemy liść sałaty, mięso, plaster sera, karmelizowaną cebulkę i plaster pomidora, przykrywamy sałatą i górą bułki. Podajemy z frytkami i sosem.
Dziękuje bardzo za przepis, dodaliśmy takiego burgera w nasze menu z nazwą Bigger Burger