Chałka z kruszonką
Pyszna chałka drożdżowa z kruszonką - wspomnienie dzieciństwa. Mięciutka, delikatna i puchata smakuje najlepiej posmarowana jedynie masłem ze szklanką mleka lub kakao. Bardzo prosta w wykonaniu, więc nawet największy laik kulinarny poradzi sobie z nią bez problemu 😉 Na zdjęciach wykorzystano artykuły ze sklepu tarkaimiarka.pl, który bardzo polecamy! 😉
Składniki
- 2 żółtka
- 20 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki (500 g)
- 1 jajo
- opakowanie cukru wanilinowego
- pół szklanki ciepłego mleka
- 60 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- Kruszonka:
- pół szklanki mąki
- 3 łyżki masła
- dodatkowo: 1 białko do posmarowania chałek
Instrukcje
W szklance mleka rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, sól, cukier wanilinowy, wlać zaczyn i roztopione masło i wyrabiać ręką około 6 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części a każdą część na 4 kawałki, z których utworzyć wałeczki. Zapleść chałki według schematu pokazanego na zdjęciu poniżej lub po prostu w warkocz. Odstawić na pół godziny, aby jeszcze podrosły.
Kruszonka:
Z mąki, cukru i masła wyrobić kruszonkę, rozcierając w palcach i łącząc składniki. Chałki posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż będą z wierzchu ładnie zarumienione. Gotowe chałki podawać ze szklanką mleka, posmarowane masłem i dżemem.
Instrukcja zaplatania chałki:
Zdjęcie powyżej pochodzi z książki autorstwa Jeffreya Hamelmana, pt. "Chleb".
aaach, aż mnie na wspomnienia naszło… w moim rodzinnym mieście kilka lat temu można było w piekarni kupić chałki, za które dałabym się pokroić… muszę w końcu upiec sama 🙂
Mi też od razu przypomniały się domowe smaki, zwłaszcza przez ten zapach. Cudo <3