Muffinki marchewkowe
Składniki
- 2 szklanki startej marchewki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub po pół łyżeczki cynamonu, imbiru i gałki
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- Polewa:
- 3 łyżki białego serka śniadaniowego
- łyżka miodu
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W drugiej misce połączyć marchew z jajkami, cukrem i olejem. Do mokrych składników dodawać w 2 partiach suche, dokładnie wymieszać szpatułką. Nie miksować.
Ciasto nałożyć do foremek na muffiny lub kokilek i piec w temperaturze 180°C przez 25 - 30 minut. Upieczone odstawić do wystygnięcia.
Polewa:
Serek, miód i cukier wymieszać i nakładać na upieczone babeczki. Posypać skórką z pomarańczy.
mniam, pysnze! Uwielbiam marchewkowe wypieki 🙂
“Muffinki marchewkowe? Co to za pomysł” – tak może pomyśleć tylko ktoś, kto ich nie próbował <3