Chili con carne
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka czerwonych pomidorów
- 1 czerwona i 1 zielona papryka
- 1 papryczka chili lub szczypta chili w płatkach
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kuminu, cukru i oregano
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
Instrukcje
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone papryki, po kilku minutach wrzucamy pomidory z puszki oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę. Dusimy wszystko ok. pół godziny. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z bagietką i kleksem jogurtu lub kwaśnej śmietany.