Chleb zmieniający życie
Chleb składający się z samych ziaren, orzechów i pestek. Bezglutenowy, wegański, sycący a przede wszystkim bardzo zdrowy i smaczny. Wystarczy kupić potrzebne składniki i upiec 😉 Oryginalny przepis pochodzi ze strony mynewroots.org.
Składniki
- 135 g ziaren słonecznika
- 90 g siemienia lnianego
- 65 g orzechów laskowych lub migdałów (dałam pół na pół)
- 145 g płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki nasion babki płesznik lub 3 łyżki zmielonych łupin
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 350 ml wody
Instrukcje
Do miski wsypać po kolei wszystkie suche składniki i wymieszać. Do wody wlać roztopiony olej lub masło, dodać syrop klonowy i wymieszać. Wodę wlać do suchych składników i połączyć ze sobą składniki. Masa ma być gęsta i kleista. Keksówkę wyłożoną po brzegi papierem do pieczenia wypełnić masą, dobrze ubić, wyrównać, owinąć folią spożywczą i przykryć ściereczką. Zostawić na minimum 2 godziny do napęcznienia (lub na całą noc).
Piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut. Po tym czasie chleb wyjąć z formy, pociągając ostrożnie za papier, położyć na kratce i piec bez formy dodatkowe 30-40 minut. Upieczony chleb zostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być zimny, żeby można go było pokroić. Ciepły chleb będzie się kruszył. Przechowywać w pojemniku do 5 dni.
Rewelacyjny chleb, polecam!