Ciasto ze śliwkami i kokosem
Składniki
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 170 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 190 g masła
- 180 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny i otartej skórki cytrynowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
- 500 g śliwek pokrojonych w ćwiartki
- Dodatkowo:
- lukier zrobiony z kilku łyżek cukru pudru i łyżki wody
- wiórki kokosowe
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodawać jajka cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. Do mokrych składników wsypać połowę mąki, następnie wiórki kokosowe i jogurt grecki, wspypać resztę mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez 45 minut. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Udekorować wiórkami kokosowymi.