Zupa krem z pieczonej dyni i papryki
Składniki
- pół dyni hokkaido
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm obranego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyzeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
- limonka
Instrukcje
Dynie umyć, wydrążyc i pokroic w paski. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą i piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.
W garnku na łyżce oliwy zeszklic cebulę pokrojona w piórka oraz czosnek, dodać kurkumę, paprykę oraz imbir. Smażyć kilka chwil, następnie dodać upieczone warzywa. Jesli skórka z papryki mocno sie przypiekła należy wczesniej ją zdjąć. Dodać ok. 2 szklanki wody i gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt i całość zmiksować. Podawać z kleksem jogurtu, skropioną sokiem z limonki.