Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Składniki
- 2 spore cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazyli
- sól i pieprz
- ser do posypania ( żółty lub gorgonzola )
- garść natki pietruszki
- kwaśna śmietana do podania
Instrukcje
Cukinie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Skrapiamy oliwą z oliwek, delikatnie solimy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni na około 10 minut. Cebulę i czosnek kroimy, wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, dodajemy pokrojony miąższ z cukinii oraz paprykę, chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Smażymy aż z farszu wyparuje woda. Cukinie nadziewamy mięsem, pieczemy około 15 minut, przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem lub gorgonzolą. Podajemy posypane natką pietruszki z kleksem kwaśnej śmietany.