
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką
Donaty to popularne, smażone ciastka w kształcie pierścienia, które pochodzą z kuchni amerykańskiej, choć są znane i lubiane na całym świecie. Zwykle mają lekko puszystą konsystencję i mogą być polane kolorowym lukrem, czekoladą, posypane cukrem pudrem, czy ozdobione różnymi dodatkami jak posypki czy orzechy. Często podaje się je na śniadanie, razem z kawą. W niektórych miejscach są także dostępne w wersji nadziewanej, np. dżemem czy kremem. Uwielbiane przede wszystkim przez dzieci dlatego warto je od czasu do czasu przygotować na urodzinowe przyjęcia czy baliki. Polecam szczególnie w czasie karnawału 😉
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 28 g drożdży świeżych
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżka spirytusu, wódki lub rumu
- szczypta soli
- 1 litr oleju do smażenia
- Do dekoracji:
- 2 tabliczki białej czekolady + 4 łyżki słodkiej śmietany 30%
- kolorowe barwniki i posypki
Instrukcje
- Przygotowanie ciasta:
Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą".
Do miski przesiać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Smażenie pączków:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 2 cm, wyciąć szklanką okręgi, a małym kieliszkiem zrobić w środku otwory. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min., aż podrosną. W tym czasie w rondlu rozgrzewać powoli olej do temperatury 175 stopni C. Donaty kłaść na rozgrzany olej i smażyć z każdej strony na rumiano, odkładać na papierowy ręcznik, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Dekoracja pączków:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i zabarwić na dowolny kolor. Usmażone donaty maczać w czekoladzie i posypywać od razu kolorową posypką. Odłożyć i poczekać, aż czekolada zastygnie.