
Filety z kurczaka w kremowym sosie z bobu i pora
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 250 g bobu
- 1 pora
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oleju
- 200 ml śmietanki 30%
Instrukcje
Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką. Odstawić na 15 minut. W tym czasie umyć i przekroić pora wzdłuż na pół a następnie pokroić tylko te jasne części. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, około 15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Na oleju podsmażyć filety z każdej strony na rumiano. Wyjąć i na tą samą patelnię wrzucić masło i pokrojonego pora, dusić na małym ogniu kilka minut, dodać piersi i wlać śmietankę. Gotować 5 minut, doprawić solą i pieprzem i na koniec wrzucić bób. Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatą ze śmietaną.