Gołąbki tradycyjne
Składniki
- Gołąbki:
- 1 główka białej kapusty
- 2 woreczki ryżu
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1,5 litra bulionu lub wody
- Sos:
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 szkanki słodkiej śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Ryż ugotować na półmiękko. Do miski wrzucić wystudzony ryż, dodać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie i wyrabiać kilka minut.
- Kapustę umyć, wyciąć głąb ze środka i włożyć do dużego garnka. Wlać do garnka wodę i gotować pod przykryciem 10 minut, głąbem do dołu. Kapustę wyjąć i wystudzić. Ściągnąć delikatnie liście i odciąć zgrubiałe części. Łyżką nakładać farsz na liść i zawijać ciasno gołąbki tak jak na krokiety, składając najpierw dół, później boki i na końcu górę kapusty. Przygotować duży garnek lub rondel. Na spód ułożyć kilka liści z kapusty, najlepiej wykorzystać te porwane lub małe, na liście układać ciasno zwinięte gołąbki. Wlać bulion lub wodę i gotować na małym ogniu przez około godzinę, aż kapusta będzie miękka. Czas może się wydłużyć.
- Do garnka wlać passatę, dodać wodę odlaną z gotowania gołąbków-około szklanka, doprawić solą, pieprzem i cukrem i zagotować. Wlać śmietankę, wymieszać.
- Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym z ziemniakami lub pieczywem.
Uwielbiam gołąbki, a przepis wygląda naprawdę przekonywująco, z pewnością muszę go odtworzyć. Niedawno kupiłam nowy piekarnik, dzięki któremu nabrałam chęci do eksperymentowania w kuchni. Mam nadzieję, że uda mi się odwzorować Pani propozycje. Domownicy powinni być zadowoleni z takiego obiadu.