Kaczka pieczona w jabłkach
Składniki
- 1 kaczka ok. 2 kg
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 5 ząbków czosnku
- świeżo mielony pieprz
- 5-6 jabłek
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2 cebule
Instrukcje
Do oleju dodać przyprawy oraz przeciśnięte ząbki czosnku, wymieszać. Kaczkę umyć, osuszyć ręcznikiem, nasmarować z każdej strony oraz w środku marynatą i posypać świeżym rozmarynem. Odłożyć na noc do lodówki.
Kaczkę przed pieczeniem wyjąć z lodówki, żeby nabrała temperatury pokojowej. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Cebule pokroić w piórka. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego piersiami do dołu, obłożyć kawałkami jabłek i cebulą, kilka kawałków włożyć do środka, przykryć pokrywką i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po godzinie pieczenia kaczkę obrócić piersiami do góry, ściągnąć pokrywkę i piec kolejną godzinę. Kaczkę polać 2-3 razy w trakcie pieczenia wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu odstawić kaczkę na 15 minut, żeby mięso odpoczęło. Smacznego!
Uwielbiam kaczkę. Co niedzielę przygotowuje ją na obiad moja mama. Zawsze wychodzi przepyszna. Moje dzieci niechętnie spróbowały, ale tak im zasmakowała, że i ja musiałam nauczyć się ją przyrządzać. Kaczki w otoczeniu jabłek jeszcze nie próbowałam, ale ostatnio lubię eksperymentować w kuchni, więc na pewno wykorzystam przepis 🙂