
Leczo z indykiem, cukinią i papryką
Składniki
- pół kilograma piersi z indyka
- 3 małe cukinie
- 2 czerwone papryki
- 400 g passaty pomidorowej lub 6 pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- sól i świeżo mielony pieprz
- łyżka ziół prowansalskich
Instrukcje
Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżki oliwy i wrzucamy mięso. Podsmażamy. Cukinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy paprykę i cukinie oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Następnie wlewamy passatę lub dodajemy pomidory sparzone i obrane ze skórki bez szypułek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy wszystko kilka minut. Podajemy z pieczywem lub makaronem. Smacznego!