Łosoś w sosie porowo-śmietanowym
Badania wskazują, że jedzenie ryb – zwłaszcza ryb bogatych w niezbędne dla organizmu kwasy omega-3, witaminy D i B12 oraz dużą ilość białka – może wspomóc nasze zdrowie na wiele sposobów.
Łosoś natomiast, nadaje się do przyrządzania w technikach gotowania, które są najlepsze dla naszego zdrowia, szczególnie zdrowia serca — dobrze znosi pieczenie, grillowanie, podsmażanie, czy gotowanie na parze — oznacza to, że możesz przygotować smaczny filet rybny bez nadmiernej ilości tłuszczów i sodu.
Składniki
- 2 duże kawałki łososia
- 1 por
- 200 ml śmietany 30%
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- pół pęczka kopru
Instrukcje
Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łososia usmażyć z każdej strony na rumiano, odłożyć na talerz. Por umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Na patelni po łososiu roztopić masło, wrzucić por i dusić kilka minut. Dodać słodką śmietankę, pokrojony koperek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na wierzch położyć łososia i dusić kilka minut, aż śmietana delikatnie zgęstnieje. Podawać z purre ziemniaczanym i fasolką szparagową.