
Łosoś w sosie porowo-śmietanowym
Składniki
- 2 duże kawałki łososia
- 1 por
- 200 ml śmietany 30%
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- pół pęczka kopru
Instrukcje
Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łososia usmażyć z każdej strony na rumiano, odłożyć na talerz. Por umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Na patelni po łososiu roztopić masło, wrzucić por i dusić kilka minut. Dodać słodką śmietankę, pokrojony koperek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na wierzch położyć łososia i dusić kilka minut, aż śmietana delikatnie zgęstnieje. Podawać z purre ziemniaczanym i fasolką szparagową.