
Makaron soba z pieczarkami, papryką i sosem orzechowym
Makaron soba to makaron z mąki grycznej, pochądzący z Japoni, ale można go dostać już praktycznie w każdym supermarkecie. Cechuje się dużą ilością białka i aminokwasów, dlatego jest zdrowszy od zwykłego makaronu pszennego. Podany z chrupiącymi warzywami z woka i polany wegańskim sosem na bazie masła orzechowego i sosu sojowego stanowi pyszne i pełnowartościowe danie, idealne dla osób dbających o linię i zdrowie. Co do warzyw można je dowolnie miksować i wykorzystać to co akurat mamy pod ręką, czyli tzw. "czyszczenie lodówki" 😉 Polecam!
Składniki
- 200 g makaronu soba
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- pół peczka dymki
- 1 marchew
- 1 papryka czerwona
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- kilka łyżek oleju
- Sos orzechowy:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka łyżek wody
Instrukcje
- Przygotowanie makaronu:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Przygotowanie warzyw w woku:
Pieczarki umyć i pokroić w plastry, marchewkę i paprykę pokroić w słupki.
W woku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić plastry pieczarek, smażyć z każdej strony na rumiano i odłożyć na talerz. Dodać kolejną łyżkę oleju i wrzucić marchew, paprykę, drobno pokrojoną dymkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Smażyć 2 minuty i wlać 2 łyżki sosu sojowego. Wyłożyć na pieczarki. Do woka wlać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć tak długo, aż zrobi się szklista i lekko rumiana. Następnie dodać makaron. Smażyć chwilę, ciągle mieszając, dodać sos sojowy, wymieszać i dodać warzywa. Makaron podawać od razu polany sosem orzechowym i posypany sezamem.
- Sos orzechowy:
Do miseczki wlać sos sojowy, syrop z agawy i masło orzechowe, wymieszać. Powoli wlewać zimną wodę, regulując gęstość sosu.
Pyszne i pożywne danie 😃 Robię podobne, tylko zamiast pieczarek daję grzyby shitake lub boczniaki.
Bardzo fajne danie, polecam przygotować 🙂
Wygląda bardzo apetycznie