Mazurek Orzech Laskowy
Składniki
- Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 120 g zmielonych orzechów laskowych
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- Krem orzechowy:
- 300 g mascarpone
- 300 g kremu Nutella
- 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- Polewa czekoladowa:
- po 50 g mlecznej i gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki 30%
- orzechy laskowe do posypania
Instrukcje
Orzechy laskowe najpierw uprażyć. Około 300 g orzechów wysypać na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż skórka zrobi się ciemno brązowa. Wyciągnąć i pocierać papierem do pieczenia, aż skórka odejdzie. Zostawić pół szklanki do dekoracji, a resztę zmielić w malakserze.
Do miski przesypać mąkę, zmielone orzechy, cukier, dodać masło i jajko i ugnieść na jednolitą masę. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować i wykleić okrągłą blachę o wymiarach ok. 30 cm ( moja miała 33 cm ). Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.
Schłodzone mascarpone zmiksować z Nutellą, wlać roztopioną, zimną czekoladę i wsypać orzechy. Całość zmiksować do połączenia się składników. Kremem posmarować schłodzone ciasto. Na wierzch wysypać orzechy. Mleczną i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej śmietany. Za pomocą łyżki polewać ciasto czekoladą, robiąc dekoracyjne "esy floresy".