Number cake - tort w kształcie cyfry z ciasta kruchego
Number cake to nic innego jak tort w kształcie cyfry zrobiony z ciasta kruchego, przełożony lekkim kremem śmietankowym na bazie serka mascarpone i śmietanki. Samo ciasto kruche można zrobić dzień lub 2 dni wcześniej a przełożyć kilka godzin przed podaniem. Jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a przy tym bardzo efektowny.
Składniki
- Ciasto kruche:
- 250g masła
- 400 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 1 jajko
- 50 g cukru pudrucukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Krem śmietankowy:
- 500 g mascarpone
- 600 ml śmietany 30%
- kilka łyżek cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- Do dekoracji:
- beziki, pralinki, owoce, żywe kwiaty
Instrukcje
- Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykroić radełkiem lub nożem cyfry, przykładając wycięte cyfry z papieru.* Najlepiej to zrobić na papierze, na blaszce, ponieważ jest mniejsze ryzyko, że podczas przenoszenia cyferki się rozerwą. Ciasto przed pieczeniem ponownie włożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Schłodzone ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i włożyć do piekarnika, obniżając temperaturę do 180 stopni. Piec przez 12-15 minut, w zależności od piekarnika. Ciasto ma się lekko przyrumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia. Cyfrowe blaty można upiec 1-2 dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu, przykryte ściereczką.
- Krem śmietankowy:
Schłodzone mascarpone i śmietanę ubić na sztywno z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką lub dekorować samym rękawem. Ułożyć na desce cyfry i wyciskać krem. Przykryć górnymi blatami i wycisnąć resztę kremu. Udekorować tuż przed podaniem owocami, pralinkami, bezami i żywymi kwiatami, uprzednio je zabezpieczając folią spożywczą.
*Cyfry przygotować wcześniej, drukując na kartce A4 i wycinając.