Ośmiorniczki z ziemniakami, szpinakiem i czosnkiem
Bardzo proste danie, troszkę czasochłonne i na efekt końcowy musimy poczekać, jednak naprawdę warto. Ośmiorniczki są mięciutkie, a ziemniaki ze szpinakiem w połączeniu z czosnkiem tworzą fajny dodatek. Polecam wypróbować ten przepis.
Składniki
- Ośmiorniczki:
- 8 zamrożonych ośmiorniczek baby lub 1 duża
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- Ziemniaki ze szpinakiem:
- 6 ziemniaków
- dwie spore garście szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- świeża pietruszka do posypania
- 1 limonka
Instrukcje
Ośmiorniczki rozmrozić przez całą noc w lodówce. Po tym czasie dokładnie i kilka razy opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym i odłożyć. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ząbki czosnku oraz ośmiorniczki, przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny. W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie.
Gdy ośmiornice będą gotowe, na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili ziemniaki i szpinak. Smażyć kilka minut, aż szpinak straci objętość, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki i szpinak podawać z gotowymi ośmiorniczkami, posypanymi świeżą pietruszką i skropionymi sokiem z limonki.