Penne z warzywami, serem pleśniowym i bazylią
Składniki
- 2 małe cukinie
- 2 kolorowe papryki np. czerwona i zielona
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 2 spore plastry sera z niebieską pleśnią
- garść bazyli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- orzechy włoskie
- starty parmezan
- makaron penne ok. 250-300 g
Instrukcje
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Zagotować wodę w garnku, dodać ok. 1 łyżeczkę soli i ugotować makaron al dente. Papryki, pomidory i cukinie umyć i pokroić w kostkę. Do cebuli dodawać kolejno: najpierw papryki, po 2 minutach cukinię a na koniec pomidory. Poddusić chwilę pod przykryciem, dodać łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony oraz pokruszony ser. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pokroić lub porwać na kawałki bazylię i wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz makaron i warzywa, posypać parmezanem lub serem pleśniowym i drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.