Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i sezamem
Składniki
- 3 bakłażany
- 250 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pół granatu
- 2 łyżki sezamu opcjonalnie
- oliwa do pieczenia
Instrukcje
Bakłażany przekroić na pół, naciąć w kratkę i ułożyć na blasze do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i piec 20-25 minut w 200 stopniach, aż będą miękkie. Jogurt wymieszać z tahini, sokiem z cytryny, oliwą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, doprawić solą.
Upieczone bakłażany posmarować sosem, posypać pestkami granatu i sezamem oraz skropić oliwą. W razie konieczności oprószyć grubo mieloną solą morską. Podawać na ciepło lub na zimno.