Pieczone ziemniaczki z rozmarynem
Składniki
- ok. 1 kg małych ziemniaków
- duża gałązka świeżego rozmarynu
- sól morska
- oliwa z oliwek
- gałązka pomidorków koktajlowych
Instrukcje
Ziemniaki porządnie wyszorować, przekroić na połówki i gotować ok. 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli mamy starsze ziemniaki obieramy je najpierw i kroimy w mniejsze kawałki. Jak już nasze ziemniaki lekko wystygną i woda odparuje przełożyć do naczynia lub na blachę, polać oliwą, posypać solą morską i listkami rozmarynu. Wszystko delikatnie wymieszać tak aby każdy ziemniak był pokryty oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 45 minut co jakiś czas mieszając ziemniaczki. Pod koniec pieczenia dodać gałązkę pomidorków koktajlowych, która stanowi fajny dodatek dekoracyjny jak i smakowy.