Pieczony homar z masłem czosnkowo-cytrynowym
Składniki
- 1 homar lub 2 kawałki ogonowe
- 1 cytryna
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- świeża bagietka
Instrukcje
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Homara odmrozić, przeciąć wzdłuż na pół i skropić sokiem. W miseczce utrzeć masło z pokrojonym czosnkiem, skórką z cytryny, pietruszką oraz solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego włożyć kawałki homara, posmarować częścią masła i piec 10 minut. Resztą masła posmarować kawałki bagietki i piec, aż się lekko zarumienią i będą chrupiące. Upieczonego homara podawać od razu z bagietkami.
Uwielbiam owoce morza. Napewno wypróbuje ten przepis ?