Polędwiczki wieprzowe w sosie z whisky
Składniki
- polędwiczka wieprzowa ok. 350g
- pól cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kieliszek whisky 50ml
- 150 ml słodkiej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta suszonego tymianku
- szczypiorek
- 2 łyżki oliwy
- łyżka mąki przennej
Instrukcje
Polędwiczkę myjemy, obieramy z białych błonek i kroimy w plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na oliwie z każdej strony. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilkę smażymy, dodajemy paprykę i tymianek oraz wlewamy kieliszek whisky. Po ok. 5 minutach wlewamy śmietankę, łyżkę mąki rozrobionej z małą ilością wody, a gdy sos zgęstnieje dodajemy szczypiorek.
Świetnie smakuje z kaszą, ziemniaczkami lub parowcami oraz buraczkami. Smacznego! 🙂