Królewiec
Składniki
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto miodowe:
- 1 jajko
- 150 g masła
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 3-4 łyżki cukru
- 50 g kakao
- 4 łyżki mleka
Instrukcje
- Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać w 3 turach cukier i miksować, aż piana będzie gładka i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do piany przesiać część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, wymieszać szpatułką, dodać pozostałą część i wymieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 35x24 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni przez 30 minut.
- Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na pół i rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blachy. Każdy placek piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Placki odstawić do wystudzenia.
- Krem budyniowy:
Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować, dodając cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka wymieszać z mąkami i wlewać powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając rózgą, żeby nie powstały grudki. Zagotować. Następnie dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Ciasto od razu przekładać gorącym kremem budyniowym.
Na miodowy blat wylać połowę gorącego kremu budyniowego, położyć biszkopt, wylać drugą część, na nią wyłożyć drugi blat miodowy. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
- Polewa czekoladowa:
Do garnuszka wsypać cukier, dodać masło, kakao i podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą, dodać mleko i wymieszać. Polać ciasto polewą.